We hebben te maken met lange ‘to-do’ lijsten, werkdruk en stress.
Dat hoeft niet altijd slecht te zijn. Pas als er meer energie wegvloeit dan erbij komt is je energieniveau niet meer in balans.
Het is daarom goed om je energie te managen.
Enkele tips:
Onderzoek stapsgewijs je energieniveau
- Wat geeft je energie? Wil je daar meer tijd aan besteden? Wat kost je energie? Waar wil je minder tijd aan besteden? Of: wat wil je op een andere manier gaan doen? Investeer in factoren die je energie geven en verminder datgene wat je energie kost. Maak dit concreet door vraag en antwoord overzichtelijk vast te leggen (bijvoorbeeld op je smartphone/tablet of zet het op papier). Zorg ervoor dat je je overzicht kunt raadplegen als je op je werk bent.
- Leer zaken die je veel energie kosten los te laten en te accepteren. Zoek de oorzaak waarom je bepaalde zaken niet kunt loslaten. Daarna kun je het een en ander afronden en een plek geven.
- Bekijk je werkzaamheden in termen van prioriteit, agenda, taken en werkzaamheden. Welke werkzaamheden zijn noodzakelijk om te doen en welke zijn belangrijk? Niet alles heeft dezelfde prioriteit of is even belangrijk.
- Multitasken kost veel energie, richt je aandacht op één taak.
- Het is fijn om in een goede werksfeer te werken. Investeer in je werkrelaties. Dit levert energie op.
- Denk aan regelmatige (korte) pauzes tijdens je werkdag. Bijvoorbeeld na 1 uur of 1,5 uur even opstaan en rondlopen, koffie/thee halen of naar buiten gaan. Je kunt dan ontspannen en energie opdoen. Daarna ga je weer geconcentreerd aan de slag.
- Denk na of je positieve energie of negatieve energie uit je werkdag haalt? Ben je gefocust aan het werk en heb je een voldaan gevoel aan het einde van je werkdag? Of: ben je uitgeblust aan het einde van je werkdag en heb je een onprettig gevoel? Als je meer energie verbruikt dan je aanvult, voel je je moe en/of gestresst: tijd om na te denken waar je wel energie van krijgt.
- Zorg voor voldoende slaap, gezond eten en voldoende beweging (bijvoorbeeld hardlopen, fietsen, balsporten, yoga, Pilates). Dit helpt je om je mentale veerkracht te verhogen en beter met stress om te gaan.
- Luister naar je lichaam en leer je eigen grenzen kennen. Wees transparant en duidelijk naar je omgeving. Leer om ‘nee’ te zeggen als je iets echt niet wilt. Dit geeft rust in je hoofd en voorkomt onnodige stress. Met voldoende rust krijg je ruimte voor nieuwe ideeën, ben je creatiever en meer ontspannen. Lezen, wandelen en muziek luisteren zijn ook manieren om tot rust te komen.
- Probeer om korte meditaties en ademhalingsoefeningen in je dagelijkse routine in te bouwen. Je komt dan meer in balans en meer in het ‘nu’. Het verleden of de toekomst zijn minder belangrijk.
Copyright VITALITEIT360