Een beetje werkstress helpt je om goede prestaties neer te zetten. Je bent gefocust en werkt efficiënt. Daar is niets mis mee. Zodra je je deadline of doel hebt bereikt is het tijd voor rust zodat je mentaal en fysiek kunt ontspannen (herstelfase).
Ervaar je echter teveel werkdruk en neem je geen tijd voor ontspanning dan bouw je ongezonde stress op. In de opbouwfase naar te veel stress geeft je lichaam duidelijke signalen.
Denk daarbij aan slecht slapen, moe opstaan, met tegenzin naar je werk, hoofdpijn, nek- en rugklachten. Negeer je deze signalen dan riskeer je ziekteverzuim en in ergere gevallen een burn-out. 
Er zijn verschillende manieren om te ontspannen. Denk aan fysieke inspanning door te sporten, fitnessen of wandelen. Daarnaast kun je ‘mindful’ mediteren. 

Waarom mindful mediteren? 
We zijn vaak bezig met de toekomst en hebben drukke agenda’s. Sommige mensen denken aan het verleden (had ik maar ….). De toekomst kent variabele factoren waarop we geen invloed hebben. Het verleden kunnen we niet meer veranderen. Waar het om gaat is dat we vaak vergeten van het ‘nu’ te genieten: we zijn niet mindful. Zodra we meer in het ‘nu’ leven, ervaren we minder stress. Dit heeft een positief effect op fysieke en mentale klachten.
Een goede manier om meer c.q. beter te ontspannen en in het ‘nu’ te komen is mindful meditatie. Bij meditatie heb je aandacht voor jezelf en ben je intern gericht. Hieronder vind je 2 mindful meditatie oefeningen om je eigen meditatie practice te ontwikkelen. 

Meditatie door focus op ademhaling
Advies is om vanuit een zittende houding te mediteren zodat je niet in slaap valt. Je blijft tijdens de oefening wakker en valt niet in een volledige ontspanning. Je sluit je ogen en concentreert je op je ademhaling. Op deze manier ervaar je rust en maak je je hoofd leeg. Je zult merken dat er gedachtes ontstaan die je afleiden van de focus op je ademhaling. Zodra je je hier bewust van wordt, concentreer je je weer op je ademhaling. Een simpele manier die je kan helpen is om te tellen. Bij iedere afleiding start je de telling opnieuw. Je leert dit alleen door veel te oefenen. Probeer de oefening 5 minuten vol te houden. 

Loopmeditatie 
Voordat je gaat lopen identificeer je voor jezelf hoe je met beide benen op de grond staat. Maak contact met de grond. Sta je stevig, hoe is je gewicht verdeeld, ben je comfortabel in deze houding? Je wordt bewust van de manier waarop je staat en je voelt je gewicht in je voeten. Neem een trotse houding aan (hoofd rechtop, rechte rug).
Loop in een rustig tempo waarbij je je prettig voelt. Concentreer je op de manier waarop je voeten bewegen (afrollen en optillen van je voeten). Welke sensaties voel je daarbij? Tijdens het lopen scan je je lichaam van onder naar boven (voeten, benen, heupen, romp, armen, nek en hoofd). Probeer te voelen en niet te denken. 

3 tips om je meditatie in je dagelijkse routine op te nemen:
Tip 1: Probeer je meditatie iedere dag te doen. 
Tip 2: Probeer je meditatie ’s ochtends te doen voordat je dag begint.
Tip 3: Neem 15 minuten de tijd om je eerste loopmeditatie te doen. 

Dagelijks mediteren helpt je een goede balans te creëren tussen mentaal en fysiek welzijn. Zo kun je je mentale weerbaarheid versterken en werkstress reduceren.

Hieronder nog 3 links naar oefeningen om te ontspannen. De oefeningen variëren van 2 tot 12 minuten. 
Oefening 1: ademhalingsoefening
Oefening 2: bodyscan
Oefening 3: Yoga Nidra

Copyright VITALITEIT360

Blijf in Contact!

Volg mijn social media kanalen voor tips, nieuws, video's en blogs

Contactgegevens

Studio Aalsmeer
Vlinderweg 310
1432 MX  Aalsmeer
Tel: +31 (0)6  290 79 552
Email: info@vitaliteit360.nl

Disclaimer

De tekst op deze website is met grote zorg samengesteld. U kunt geen rechten ontlenen aan de aangeboden informatie.
Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
nr. 34262987 te Amsterdam.
BTW nr. NL001556414B20